Ha szívesen fogyasztunk levest a mindennapi étkezünkkor vagy akár alkalmakként, akkor megfordulhatott bennünk a gondolat, hogy meleg nyári napokon jól jönne egy könnyű gyümölcsleves. Ez ugyanis kiválóan hidratál, savanykás-édeskés yzkombinációi pedig üdítően hathatnak.
Cseresznye-meggy leves
Választhatjuk a kettő kombinációját vagy egyenként is kitűnően helyt állnak a levesben. Fontos tudni azonban azt, hogy az alapanyag, legyen az cseresznye vagy meggy, kompótból származik és nem a nyers gyümölcs megfőzését jelenti.
Ezért, ha szeretnénk ilyen levest enni, tegyünk el nyár közben pár befőttesüveggel belőlük szirupos vízbe. Az üvegben való érés puhábbakká és omlósabbakká teszik a gyümölcsöket. A leves főzésekor, íz és egyéni preferenciától függően, adhatunk hozzá még egy kis cukrot, de azért érdemes meghagyni a savanykás, üdítő aromát.
Alma leves
Bármikor fogyasztható, télen-nyáron, hiszen az alma egy olyan gyümölcs, amelyet az év bármely hónapjában megkaphatunk.
A leves elkészítéséhez hámozzuk meg a nyers almákat. Adagoljunk valamennyi cukrot is a levesbe, mivel a főzés során ennek egy része kiszabadul a gyümölcsből, de minden ízlés kérdése.
Egres leves
A cseresznyéhez hasonlóan, az egrest is nyáron kell leszüretelni, és ahhoz, hogy levest tudjunk készíteni belőle, ajánlatos kompótként eltenni. Magához a leveshez több cukrot vagy édesitőszert kell adagoljunk mert egy fanyarabb ízű gyümölcsről van szó.
Ha szeretünk kipróbálni extrémebb változatokat, akkor mehetünk olyan ételek irányába is, amelyek alapanyaga például a tök, málna, uborka vagy görögdinnye. Ha csak kíváncsiságból szeretnénk ezeket megkóstolni, ajánlott egy kisebb adag elkészítése, hiszen amit megeszünk egy salátában (pl. uborka), nem biztos, hogy ízleni fog levesként is.
Hogy milyen típusú gyümölcsből készítünk levest, az teljesen az egyéni ízlésünkre van bízva, nyugodtan lehet kísérletezni, keresgélni ízletes receptek után, az igazi próba maga a főzés és kóstolás során zajlik le.