Mi személy szerint mindig tartunk otthon mungóbab csírát, mivel a legtöbb esetben a csíráztatott magon már két nap alatt szép hajtások vannak, amelyek rendkívül vitamindúsak, magas a tápértékük és alacsony glikémiás indexük. Tehát még a fogyókúrába is beleférnek.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy a mungóbab csíra milyen jól mutat a főételek tetején. Kitűnően alkalmazható például leves- vagy főzelék betétként. De a salátákat ugyanúgy képes feldobni.
Az embert viszont a fogyókúra alatt hajlamos elkapni a kísértés. Velünk például sokszor előfordult, hogy szívesen ettünk volna egy szelet pizzát. Szerencsére ekkor jött velünk szembe egy külföldi gasztronómiai oldalon egy olyan pizza receptje, amit mungóbab csírából készítettek. Az alábbiakban ezt fogjuk megosztani.
A mungóbab csírából készült pizza elkészítésének menete
Tegyünk két maréknyi csíráztatott mungóbabot, 0,5 deciliter növényi tejet, három-négy gerezd fokhagymát, egy evőkanálnyi szárított, őrölt paradicsomot, fél kávéskanálnyi szárított oregánót, egy kevés sót, és egy evőkanálnyi olvasztott kókuszzsírt az aprítógépbe!
Majd az elkészült péphez keverjünk hozzá három evőkanálnyi csicseriborsó- vagy zablisztet! A kész tésztából pedig egy sütőpapírral bélelt tepsi közepén formáljunk egy kerek lapot, és ezt tegyük be a 180 fokos sütőbe 10 percre sülni!
Mindeközben készítsük el a feltétet!
Pároljunk meg fél csomag mirelit vegyes zöldséget, majd ízesítsük egy kevés oregánóval, bazsalikommal, köménnyel és sóval. Miután pedig letelt a 10 perc, tapogassuk meg a tészta közepét, hogy nem ragad-e, és ha úgy látjuk, hogy nem, akkor kenjük meg a tetejét paradicsomszósszal, és halmozzuk a tetejére a tölteléket!
Majd rakjuk vissza a pizzát még 15 percig sülni! De, ha úgy látjuk, hogy a szélei vagy a tetején lévő zöldségek még nem kaptak elég színt, akkor hagyhatjuk akár tovább is a sütőben.
Ezután már lehet is fogyasztani. Ha viszont szeretnénk kicsit feltúrbózni, akkor nyugodtan szórhatunk rá még egy kevés sajtot is.