Hagyma – barát vagy ellenség?

A hagyma hasznos gyógymód, különösen az influenza járványok és az influenzaszerű betegségek idején. Kétségtelen, hogy a hagyma nélkülözhetetlen ezekben a helyzetekben, hiszen nélkülözhetetlen a konyhában is.

A vöröshagyma valóban nagyon hasznos, mert hatalmas mennyiségű vitamint, flavonoidot, ként, fluort, vasat, krómot, magnéziumot és más hasznos elemeket tartalmaz. Kiváló segítő a megfázás első jeleinél, erősíti az immunrendszert és tisztítja a vért.

Nem vitatjuk el a hagyma egészségre való felhasználását népszerűsítő recepteket, és aligha merne valaki. Ez a csodálatos zöldség azonban bizonyos helyzetekben veszélyes lehet.

Ma elmondjuk, kik és mik ők. Azt is megtudhatja, milyen károkat okoz a különféle betegségek kezelésére és megelőzésére szolgáló népszerű gyógymód gondatlan használata.

A hagyma vitathatatlan minőséggel rendelkezik – felszívja az összes káros anyagot és baktériumot, amely körülötte van

A népi gyógyászatból létezik egy recept, amely szerint a megfázásos, influenzás, tüdőgyulladásos betegek stb. négy egyenlő darabra vágott hagymafejet érdemes az éjjeliszekrényen tartani.

A helyzet az, hogy már egy éjszaka után a hagyma megváltoztatja a színét, nem azért, mert elszáradt vagy oxidálódott. A hagyma megjelenésében bekövetkező változások az általa felszívott baktériumoknak és bacilusoknak köszönhetők.

Ha arról van szó, hogy milyen hagymát ne használjunk, egyetlen szabály van: a sült hagyma teljesen haszontalan. A hőkezelés során elveszíti értékes tulajdonságait.

Persze jó tudni, hogy a sütőben sült zöldségek hasznosak, a grillezettek viszont nem.

Ki ne egyen hagymát?

A hagyma állandó használata az étrendben ellenjavallt gyomorhurutban, fekélyben és hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknek.

A hagymában található szénhidrátok gázképződést és puffadást okozhatnak. Az American Journal of Gastroenterology 1990-ben megjelent tanulmánya szerint a hagyma, különösen nyersen fogyasztva, ronthatja a krónikus gyomorégésben vagy gyomor-reflux betegségben szenvedő betegek egészségét.

Figyelmet kell fordítani a hagymára az étrendben azoknak, akik különféle allergiákban és nehézlégzésben (légszomj) szenvednek.

A hagymát is befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek alkalmazása. Általánosságban elmondható, hogy más gyógyszerekkel együtt meglehetősen jótékony hatást fejt ki.

A zöldhagyma azonban nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint – többet, mint a nőknek ajánlott napi bevitel, a férfiaknak pedig szinte a teljes ajánlott napi bevitelnél (egy csésze apróra vágott zöldhagymában).

Ha sok zöldhagymát eszik, vagy gyorsan növeli a fogyasztását, a benne lévő K-vitamin-tartalom zavarhatja a warfarint tartalmazó vérhígítókat. Ha jelenleg vérhígítót szed, forduljon orvosához, mielőtt drasztikus étrendi változtatásokat hajtana végre.

A hagymában található króm segít szabályozni a vércukorszintet

Ez csökkenti a vércukorszintet. A túl sok hagyma fogyasztása azonban veszélyes lehet, mivel fennáll a vércukorszint extrém csökkenése.

A kén jelenléte a hagymában segíti a szervezetet az inzulintermelésben és a sejtek méregtelenítésében

A túl sok hagyma fogyasztása azonban testszagot (az izzadság miatt) vagy rossz leheletet okozhat. Ezért a mellékhatások elkerülése érdekében a salátában lévő hagymát inkább pörkölt, semmint nyersen.

A vese-, máj- és szívbetegségben szenvedőknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a hagyma fogyasztására.

Minden más esetben használhatunk akár vörös, akár fokhagymát is, mert amellett, hogy finom, a hagyma rendkívül hasznos is. Csak a hagyma tárolásának szabályait fontos betartani, nyersen enni, és túl gyakran az ételekbe beletenni. Legalábbis nem olyan gyakran, mint azt a hagyma szerelmesei szeretnék.