A tepertő egy régi magyaros étel, melynek készítése egy igazi társasági összejövetel is lehet egy disznótoron belül. Megtörténhet azonban, hogy túl nagy mennyiséget készítünk, ami egy nagyobb társaságnak is sok lenne. Ilyenkor lehet megoldás a tepertőkrém készítése, amelyről ebben a cikkben lesz szó.
A változatos tepertőkrém
A tepertőkrém több változata ismert és ízlésfüggő, hogy ki hogyan szereti. Létezik hagymás, fokhagymás, tejfölös vagy akár tojásos változat, de mi is kitalálhatjuk, mivel bolondítjuk meg ezt a csemegét. Az igazi, házi ételeknek nincs párjuk és sokakban ez az étel kedves, gyerekkori emlékeket és közös élményeket idézhet fel.
A tepertő készítése valójában nem nagy ördöngösség, inkább kitartás kérdése. Fontos azonban az alapszabályok betartása, hogy elkerüljük az esetleges hibákat.
A tepertő sertés zsírszalonnából készül. 10 kg alapanyagból körülbelül 1-2 kg tepertőt kapunk, amennyiben megfelelő méretűre vágjuk fel. Ha meghagyjuk a bőrét, nagyon finom lehet, arra azonban ügyeljünk, hogy a bőrdarabok ne ragadjanak le a lábas aljára.
Ha túl sok tepertőt sütöttünk ki, megoldás lehet tepertőkrém készítése is, amely friss, ropogós kenyérre kenve igazi csemege. A hűtőszekrényben, lefedett üvegekben tárolva sokáig eltartható.
Ehhez nincs más dolgunk, mint ledarálni egy elektromos vagy hagyományos darálóval a már elkészült tepertőt. Miután ez kész, a következő alapanyagokat adhatjuk hozzá ízlés szerint: hagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, mustár, tejföl, tojás. Fontos megemlíteni, hogy a tepertőkrémet is hagyni kell, míg rendesen kihűl. Erre legjobb a kamra hideg padlója, ahol ez gyorsan meg tud történni.
Miután elkészítettük a krémet, kis üvegekbe öntve hűtőszekrénybe tehetjük, és igény szerint fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel és savanyúsággal. Pompás reggeli, uzsonna vagy vacsora tud lenni, nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan, egyszerűen és kevés pénzből elkészíthető.